Bu aralar Google’da çokça aratılan bir başlığı yazmak istedim; Zoom yorgunluğu…
Zoom yorgunluğu mart ayından beri uzmanların ilgisini çekiyor. Stanford Sanal İnsan Etkileşim Laboratuvar’ında görev alan Prof. Jeremy Bailenson, günde birkaç saatten fazla Zoom kullanan kullanıcıların davranış değişimlerinin araştırmalara konu olduğunu açıkladı.
Zoom yorgunluğu ne demek, belirtileri nelerdir, buyrun başlıyoruz.
Zoom oturumları, sıklığı ve yoğunluğu arttıkça yetişememe ve tükenmişlik sendromunu tetikliyor. Aynı anda açılmış ekranlar, ardışık sekmeler, aynı anda çelinmiş dikkatimize duyduğumuz öfke… Özetle, Zoom tükenmişlik sendromunu tetikliyor. Yaratılış olarak multitask olmaya programlı değiliz. Dikkat parçalanırsa dikkat olmaz. Aynı anda çok işi takip edenler de zannettiklerinin aksine her şeye birden dikkat veremezler. Bilakis sırayla dikkatlerini odaklayıp kaydırabilirler. Dağılma, toplanma arasındaki boşlukları kısadır. Dahası, mutluluk hissi, seçimlerimize odaklandığımızda bize veriliyor. Mutluluk ve odaklanma arasındaki ilişkiyi de dikkate aldığımızda yönettiğimiz ekranlar olağandışı stres ve baskının sürdürücüsü olabiliyor.
Sosyal ve iş hayatına ait ilişki ve iletişim Zoom üzerinden tekdüzeleşiyor, sabit mekâna mecbur oluyor. Süreç zorlayıcılığı bakımından sanal şiddete evriliyor. Bu durumda enerji kaçağı olası ve doğal.
Sürekli kapalı, kısıtlı bir ortamda zaman geçirmemize aşırı ve sağlıksız beslenme de eşlik edince Zoom planında agresif algılarımızın olması çok insani.
Zoom yorgunluğunun sağlığımız üzerindeki etkileri;
İşgal edilmişlik hissine bağlı öfke davranışlarında artış, alıngan ve değersizlik hissi
Tükenmiş ve güçsüz hissetme
Kas ağrıları, postur bozulmaları
Organik ve içtenlik gerektiren ilişkilerde korku hissetme
Sürekli yorgun hissetme, yatıştırıcılardan uzaklaşma
Dağılmış uyku döngüsü ve buna bağlı bağışıklık yıkımları
Uzun süre su içmeme alışkanlığı
Boşluk hissi ve anlam kaybı
Bilişsel deorganize olma ve algı zayıflığı
Konsantrasyon zorlanmaları
Sanal toplantılar da yorar mı, evet hem de yüz yüze toplantılardan daha fazla… Bunu şu sorunun cevabı verecek; ‘’ sık sık sanal toplantıları ertelemek istiyor musunuz?’’
İnsanın sosyal ilişki ihtiyacının tahtına oturdu. Zoom yorgunluğunun nedenlerini araştıran Prof. Jeremy Bailenson’ın ulaştığı 4 temel sonucu paylaşmak istiyorum:
1. Video konferansalar katılımcıları normalden daha fazla göz kontağı kurmaya zorluyor,
2. Kafa sallayarak onaylamak gibi sözsüz iletişim unsurları anlaşılabilir olmak için normalden daha fazla efor gerektiriyor,
3. Katılımcıların kendilerini gördüğü küçük kutucuklar “yapmacık, anormal ve tuhaf” olarak nitelendiriliyor,
4. Katılımcıların hareket özgürlükleri ellerinden alınıyor.
Prof. Bailenson’ın, Zoom yorgunluğu araştırması sadece Zoom değil diğer görüntülü toplantı uygulamalarının da incelenmesiyle yaptığının altını çiziyor.
Zoom’daki görüntümüz ayna etkisi yapıyor. Sürekli kendimizi düzeltmek istiyoruz. Öz eleştiri mekanizması yıkıcı konuşmasını yapıyor.
Peki Zoom yorgunluğuyla nasıl baş edebiliriz?
· Gereklilik yoksa kendi görüntünüzü kapatın.
· Zoom ekranını küçültmenizi öneriyoruz.
· Ortam ayarlarınızı bedeninizin konforuna göre ayarlayın.
· Işık, ses, internet düzenini sağlayın.
· Uzun ve kameranızı açık tutmanız gereken toplantılarda küçük molalar alın. Bu küçük molada bedeninizi hareket ettirip kasılan kaslarınızı fark edin, mümkünse gevşetin.